Eveniment: Moștenirea unui om bun: Mihnea Berindei

Luni, 27 noiembrie 2023, de la ora 17:00, la Institutul Francez Iași va avea loc lansarea volumului Colecția Mihnea Berindei. Inventar arhivistic, Supliment (2022) al „Archiva Moldaviae”, și dezbaterea Moștenirea unui om bun: Mihnea Berindei. Manifestarea este organizată de Societatea de Studii Istorice din România, Arhivele Naționale – Iași, Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol” din Iași, Centrul de Istorie a Secolului XX din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Institutul Francez Iași. Vor avea intervenții Catherine Berindei, soția lui Mihnea Berindei, Cătălin Botoșineanu, arhivistul care a realizat prelucrarea Colecției, Mihai Chiper, redactor-șef al revistei ,,Archiva Moldaviae”, profesorii universitari Alexandru Călinescu, Lucian Leuștean și Florea Ioncioaia, Florin Cîntic, șeful Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale, istoricii Armand Goșu și Dorin Dobrincu, prieteni și colaboratori apropiați ai lui Mihnea Berindei, implicați în aducerea arhivei acestuia la Arhivele din Iași.

 

***

Mihnea Berindei s-a născut la București, la 22 martie 1948, și s-a stins la Veneția, la 19 iunie 2016. A reușit să plece din România comunistă în 1970 și s-a stabilit la Paris. Istoric specializat în osmanistică, s-a format și a lucrat la celebra École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), apoi la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) și la Institut des Sciences Sociales du Politiques al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Realizările sale profesionale arată un istoric atent la detalii și la ansamblu, bazat pe izvoare și interpretări profesionale, măsurat în aprecieri și respingând istoria-propagandă.

Începând cu anul 1977, activitatea lui Mihnea Berindei avea să capete noi dimensiuni, mai ales sub raport civic. Alături de alți exilați – precum Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Dumitru Țepeneag, Marie-France Ionescu, Maria Brătianu, Sanda Stolojan, Constantin Cesianu, Mihai Korne, Matei Cazacu ș.a. –, el a asumat sarcina denunțării publice a abuzurilor sistematice ale regimului Nicolae Ceaușescu. Pe această bază, a fost implicat în ajutarea cetățenilor români care criticau regimul ceaușist, astfel punându-și viața în pericol: Paul Goma, Vasile Paraschiv, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangeopol, Liviu Antonesei etc. Potrivit mărturiilor, Mihnea Berindei a fost un om total dedicat acestor cauze, consumând timp, energie, resurse materiale și dovedindu-se extrem de eficient. Liga pentru apărarea Drepturilor Omului din România (1977-1990) și Biroul pentru Informare și Ajutor pentru România (după 1990) vor deveni adevărate instituții grație eforturilor sale și ale altor exilați români.

Mihnea Berindei a investit enorm în aspectele care astăzi ar putea părea ,,birocratice”. Zeci de mii de pagini de texte, care au format corespondența și semnalarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în România în fața instituțiilor europene și internaționale, alte zeci de mii de pagini care arată modul în care a asistat și ajutat persoanele, instituțiile și organizațiile democratice din România post-decembristă stau mărturie devoțiunii sale. Viața lui a fost un exemplu de slujire a cauzei libertății și drepturilor omului, de eforturi susținute și eficace pentru reașezarea țării sale, dar și a celor din jur, pe un drum democratic și european. Pentru ceea ce a susținut și a făcut acest om cu inimă mare, memoria sa merită prețuită.